Cu ocazia implinirii a 200 de ani de la infiintarea primei Scoli de Inginerie si Hotarnicie din Tarile Romane, actuala Universitate Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi din Iasi, BNR a lansat un set de monetarie dedicata bicentenarului institutiei de invatamant superior. Lansarea a avut loc ieri, setul urmand sa contina monedele romanesti aflate in circulatie de un ban, 5 bani, 10 bani respectiv 50 bani, alaturi de altele comemorative, tot de 50 de bani, precum si o medalie din argint.

“Banca Nationala a Romaniei va bate o moneda aniversara, ce marcheaza faptul ca, la 1813, Gheorghe Asachi infiinta prima Scoala de Inginerie si Hotarnicie pe langa Academia Domneasca de la acea vreme, din Tarile Romane. Acest lucru ne bucura si ne onoreaza, deoarece sunt lucruri foarte rare, care marcheaza un asemenea eveniment”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul de la Politehnica ieseana. De asemenea, potrivit reprezentantilor BNR, medalia are un diametru de 28 mm si cantareste 15.5 grame, aversul redand statuia lui Gheorghe Asachi, dar si inscriptiile “Gheorghe Asachi”, “1813”, anul evenimentului aniversat, si, in arc de cerc, “200 ani de la infiintarea Scolii de Inginerie din Iasi”. Reversul prezinta o parte din Aula Gheorghe Asachi de la UTI, stema universitatii, inscriptia in arc de cerc “Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi” si anul de emisiune “2013”. De asemenea, tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 de seturi, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 230 lei pe set.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)