Contagiunea regionala este singurul risc pentru bancile din România. BNR a luat masuri sa nu plece niciun leu in caz de faliment in statul de origine. Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere din BNR, spune ca eventualele probleme din sistemul bancar pot fi evitate.  Nicio banca din Romania nu este pandita de pericole, sustine Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere bancara din BNR, ciatat de www.EVZ.ro. “La felul in care se prezinta bancile in momentul de fata, exceptandu-l pe cel al contagiunii externe, niciun alt pericol intern nu poate sa le faca sa se clatine. Acesta este singurul risc care ne paste acum: ce se intâmpla daca o banca mama din Austria, de exemplu, da faliment? Ca sa nu se prabuseasca si banca din România, am creat premisele ca la orice vânt rece de la extern sa putem interveni pentru a mentine increderea, pentru a asigura siguranta deponentilor si chiar a creditorilor”, spune Cinteza.
Ce se intampla cu sucursala din Romania cand banca mama da faliment

Daca banca mama da faliment, BNR suspenda dreptul de vot al acesteia in consiliul de administratie al bancii, tocmai pe motivul ca aceasta nu-i mai poate acorda sustinere. Având dreptul de vot suspendat, banca mama devine captiva la sucursala din Romania si nu mai poate retrage niciun ban de la sucursala de aici. Daca, dupa suspendarea dreptului de vot, conducerea bancii nu raspunde la cerintele bancii centrale, au fost create pârghiile ca intreaga componenta a Consiliului de Administratie sa fie inlocuita, inclusiv trezorierul, si banca este condusa de reprezentantii BNR impreuna cu actionarii minoritari.

Citeste integral in www.EVZ.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)