Romania este data in judecata de Comisia Europeana pentru ca nu aplica legislatia europeana care prevede ca la salvarea bancilor se pot folosi bani din depozite. Este vorba de depozitele deponentilor de peste 100.000 euro. Directiva prevede clar ca la salvarea unei banci nu se mai pot folosi banii publici, insa Romania nu si-a adaptat legislatia la cea Europeana. Mai mult, la Senat, proiectul a fost respins, iar la Camera Deputatilor, camera decizionala, proiectul nu este prioritar. Directiva (2014/59/UE) trebuia aplicata inca din 31 decembrie 2014.

Dupa anuntul de ieri, a venit si reactia BNR

“BNR a avertizat din vreme ca aceasta legislatie trebuie incorporata legislatiei romanesti fiind o directiva europeana. Tipul de legislatie vine de la Bruxelles si mizeaza foarte mult pe fenomenul de banca-punte si pe folosirea actinarilor si nu a banilor publici in momentul de rezolutie bancara. Cum BNR nu are initiativa legislativa, asta tine de Parlamentul Romaniei, unde este legea care respecta standardele UE. Acum ramane de vazut cand se vor face pasii respectivi care, repet, vin sa respecte legislatia europeana la initiativa Bruxelles-ului si nu a BNR-ului” a comentat Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, pentru Digi 24.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)