Astăzi sărbătorim Ziua Națională Constantin Brâncuși și împlinirea a 145 de ani de la nașterea acestei personalități remarcabile în mișcarea artistică a secolului XX. Portretul lui este ilustrat pe bancnotele de 500 de lei emise de Banca Națională a României după 1989. Autorul designului celor două bancnote este gravorul Octavian Penda, un cunoscut artist plastic, care a reinterpretat și câteva dintre lucrările considerate reprezentative pentru opera brâncușiană („Coloana fără sfârșit”, „Masa tăcerii”, „Domnișoara Pogany”, „Poarta sărutului”, „Oul”, „Măiastra” sau „Cocoșul”).

În martie 2001, la aniversarea a 125 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, BNR a lansat și o emisiune numismatică dedicată marelui sculptor român. Este vorba despre o monedă din aur, gravată de Vasile Gabor și emisă într-un tiraj de 500 de exemplare, având reprezentat pe revers un fragment din “Coloana fără sfârșit”.

Citiți mai multe despre emisiunile monetare românești care îl omagiază pe Constantin Brâncuși aici pe pagina BNR

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)