Viceguvernatorul Bogdan Olteanu a vorbit la ieșirea de la Comisia de Buget Finanțe despre o nouă propunere venită de la Banca Națională a României, cu privire la un nou mod de acordare a creditelor ipotecare, daca Legea privind darea în plată va trece în forma actuală de Parlament.

BNR s-a gândit la un produs nou, adus în discuție pentru prima dată de președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, care declara, în urmă cu câteva săptămâni, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro că “lucrează la un nou produs, ce va fi acordat în paralel cu produsele standard ale băncii, împrumut care va cuprinde și darea în plată”.

Este deja o certitudine și nu un “șantaj” sau “amenințări” venite din partea sistemului bancar.

“Toate băncile vor crește avansul la credite, daca legea se aprobă în forma actuală”, a declarat Viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

Totodată, oficialul BNR a precizat că singura șansă pentru a avea credite cu avans suportabil – de 10, 20% – este introducerea unei alternative. Viceguvernatorul vorbește chiar despre o declarație pe propria răspundere semnată odată cu contractul de credit, prin care clientul își asumă că nu va utiliza darea în plată. Mai precis, un produs cu darea în plată opțională.

Bogdan Olteanu: “Creditele ipotecare vor putea fi acordate cu avans mic, oferind cetățenilor posibilitatea de a opta pentru folosirea instrumentului dării în plată și avans corespunzător mai mare sau renunțarea la instrumentul dării în plată și beneficierea unui avans mai mic. Vom reitera acesta propunere mâine în comisie”.

“Produsele ce prevăd darea în plată vor avea un avans consistent de cel puțin 40%, dacă legea rămâne în forma actuală. De aceea încercăm să venim cu soluții alternative. Dacă Parlamentul dorește să introducă mecanismul dării în plată, să permitem totuși cetățenilor să acceseze credite și cu un avans decent, undeva între 10 și 20%”, a mai spus viceguvernatorul BNR.

Această propunerea a fost făcută astăzi în comisie, însă a fost respinsă. Bogdan Olteanu a mai declarat că propunerea va fi înaintată și mâine în Comisia Juridică.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)