BNR a publicat in pre­miera o harta a riscurilor la adresa sta­bilitatii financiare in Raportul asupra Sta­bilitatii Financiare. „Pastrarea sta­bilitatii financiare nu este un moft, de­oarece economia de piata nu poate sa func­tioneze eficient, corect si se pra­buseste in ultima instanta daca sta­bilitatea finan­ciara nu este asigurata“ a declarat Mugur Isarescu, guver­natorul BNR.

“Da data aceasta Raportul (asupra Stabilitatii Financiare – n.r.) propune sa se analizeze sectorul privat, unde o constatare arata ca aproape o treime din intreprinderile private au pierderi permanente”, a declarat marti guvernatorul BNR in cadrul conferintei de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.

Banca Nationala considera ca exista aproximativ 10.000 de com­panii per­for­man­te, se­lec­tate pe baza criteriilor de pro­fitabilitate si investitii, care au un grad de inda­to­rare scazut si ar putea sustine un volum de creditare sem­ni­fi­ca­tiv, care ar permi­te, in timp, du­bla­rea sto­cului actual de impru­muturi acor­date companiilor.

Soldul creditelor corporate a ajuns in august la 109 miliarde de lei, in scadere fata de nivelul din aceeasi pe­rioada a anului trecut  

Dintre cele 10.000 de firme, aproxi­ma­­tiv 3.450 detineau in iunie 2015 cre­di­te la bancile comerciale in valoare de 8 mld. lei (7,5% din soldul creditelor acor­da­te sectorului companiilor nefinanciare).    

Stagnarea creditarii pentru com­pa­nii este riscanta pentru sta­bilitatea fi­nan­ciara in viziunea BNR, ca si cres­terea ponderii im­pru­muturilor in lei, insa riscul este moderat. „Riscul de mentinere a unei evo­lutii modeste a activitatii de creditare a sec­torului compa­ni­ilor ne­financiare, in conditiile exis­ten­tei unui potential de crestere sus­te­nabila“ si „Riscul de cre­dit asociat sto­cului de credite, in con­textul cresterii pon­derii creditului in mo­neda natio­nala“ au fost incluse de BNR la cate­goria riscurilor sistemice moderate.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)