Un sondaj publicat luni de BNR relevă că în piaţă exista tendinţa de înăsprire a condiţiilor de creditare. Băncile din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare acordate populaţiei în primul trimestru al acestui an, se arată în sondaj.

“Standardele de creditare au înregistrat o înăsprire semnificativă în T1/2016 pentru creditele ipotecare, în timp ce pentru creditele de consum, acestea au fost menţinute constante. Pentru perioada următoare (T2/2016), este anticipată continuarea tendinţei de înăsprire a standardelor aferente creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi înăsprirea lor în cazul împrumuturilor de consum”, se arată în documentul publicat de Banca Centrală.

Sondajul mai relevă că băncile au respins mai multe credite ipotecare solicitate de populaţie comparativ cu lunile anterioare, pe fondul unei cereri în creştere.

“Cererea de credite s-a majorat în T1/2016 pentru creditele ipotecare, rămânând constantă pe segmentul creditelor de consum. (…) Totodată, ponderea creditelor solicitate de către populaţie şi respinse de către instituţiile de credit a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum şi moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri comparativ cu trimestrul anterior”, arată raportul BNR.

Pentru trimestrul al doilea, băncile au prognozat o scădere a cererii populaţiei pentru creditele ipotecare şi o creştere în cazul împrumuturilor de consum.

Sondajul BNR este realizat trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie, şi are la bază un chestionar transmis primelor zece bănci din România după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Băncile incluse în sondaj controlează circa 80% din creditare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)