Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a afirmat, in cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV, ca Legea privind darea in plata ar trebui sa fie regandita, chiar daca au fost deja depuse amendamentele. Mai mult, Olteanu considera ca mai sunt loc de discutii in cele patru comisii prin care va trece legea. “S-a renuntat la intreprinzatori, iar urmatorul pas ar fi sa se excluda si programul Prima Casa”, a spus acesta.
 
Conform reprezentantului BNR, este importanta excluderea Prima Casa pentru ca programul sa se poate derula mai departe. “Urmeaza sa se defineasca cine sunt cei care trebuie sa fie protejati”, a completat Bogdan Olteanu.
 
“Este extrem de important ca masurile legislative sa nu afecteze programul Prima Casa”. Intrebat daca ne putem astepta ca si celalalte banci sa majoreze avansul creditelor ipotecare, Bogdan Olteanu a precizat ca este convins ca bancile nu vor sa creasca avansul decat daca nu au incotro.
Mai exact, daca Legea nu va fi o exceptie aplicata cazurilor sociale
 
Bogdan Olteanu a explicat ca au existat vremuri in care bancile au “stat deoparte”. Viceguvernatorul a amintit ca pana in 2002 – 2003, existau banci pe piata bancara dar nu se acordau credite ipotecare. Ele creditau companiile, acordau mici credite de consum, imprumutau statul si atrageau depozitele populatiei. “Este o solutie pentru banci, daca piata ipotecara nu este una sigura”, a explicat viceguvernatorul.
Reprezentantul Bancii Centrale a subliniat ca Legea privind darea in plata ar trebui sa fie o exceptie aplicata doar cazurilor sociale. Daca actul normativ va ramane in forma actuala, cu siguranta si alte banci vor majora avansul cerut pentru creditele ipotecare standard.
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)