Majoritatea economistilor apreciaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 1,75% in sedinta de politica monetara de marti., 4 august 2015. Potrivit sondajului in curs al Bloomberg, din 14 analisti intervievati, majoritatea anticipeaza mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% la sedinta din 4 august. Accentuarea relaxarii fiscale, concomitent cu accelerarea cresterii economice, incertitudinile privind acordurile cu finantatorii externi, dar si contextul extern, inclusiv divergenta conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume, amplifica prudenta si fac improbabil un scenariu in care BNR sa continue relaxarea politicii monetare, considera analistii.

Dobanda-cheie si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) au stationat la sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, in contextul tensiunilor legate de situatia din Grecia si al accen­tuarii fluctuatiilor cursului de schimb al leului. BNR a decis „sa reconsidere prudent“ ciclul politicii monetare. Comunicatul transmis de banca centrala nu a continut insa indicii legate de schimbarea configuratiei politicii monetare, dupa cum au remarcat analistii.

Daca masurile de relaxare fiscala adoptate de Parlament pentru 2016 vor fi mentinute si aplicate, politica monetara ramane pe „hold“.

Relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in luna decembrie 2015 si pentru pasivele in valuta pana la 12%. In paralel, dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% in a doua jumatate a anului 2015, conform celor mai multi participanti la sondajul intern realizat in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in iunie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)