Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50%, în acord cu așteptările analiștilor. Totodată, BNR păstrează la 1,50% pe an a rata dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50% pe an a rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard).

De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Analiștii Băncii Transilvania întrevedeau menținerea dobânzii cheie

“Ne așteptăm ca Banca Centrală să mențină rata de dobândă de referință (la 2.50%) și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit (la 8%), pe fondul semnalelor de decelerare din economia reală și de convergență a inflației spre nivelul țintă. Noile prognoze macroeconomice pe termen scurt și mediu, comunicatul ședinței și conferința de presă a Guvernatorului vor oferi indicii suplimentare cu privire la politica monetară din 2019. În scenariul central BT ne așteptăm la consolidarea politicii monetare în acest an”.

În şedința din 8 ianuarie 2019, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.

Citește și

Economiştii se aşteaptă ca BNR să menţină nemodificată dobânda de referinţă la 2,5%

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)