Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) s-a întrunit în cadrul ultimei ședințe de politică monetară din acest an.

În şedinţa din 6 noiembrie 2019, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an şi să păstreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR menține dobânda de politică monetară pentru a 11-a oară consecutiv

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa de mierucuri, CA a mai luat hotărârea de a menţine rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.

Guvernatorul Mugur Isărescu va detalia deciziile BNR în cadrul unui briefing de presă susţinut la ora 15:00, la sediul BNR.

Potrivit economiștilor, Banca Centrală menține dobanda cheie pe fondul perspectivelor de decelerare a inflației pe plan intern și de persistență a unei politici monetare relaxate în Zona Euro, principalul partener economic, pe termen mediu.

Pe de altă parte, prin această decizie BNR manifestă o atitudine vigilentă, în contextul provocărilor cu care se confruntă economia României pe termen scurt: intensificarea deficitelor gemene și perioada electorală.

Pe termen lung, economia va resimți puternic declinul economiei europene, iar BNR caută să tempereze politicile pro-ciclice.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)