In sedinta de miercuri, 4 februarie, de la BNR, se asteapta reducerea dobanzii cheie pana la 2,25% iar pana la finalul anului analistii vad o dobanda de doar 2%. Rezervele minime obligatorii vor fi mentinute in februarie, la 10% pentru lei si 14% la valuta. “Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de miercuri, 4 februarie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante in luna februarie, atat la pasivele in lei cat si la cele in valuta”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.

Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar urma sa mai coboare pana la sfarsitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii sa ajunga la 8% pentru pasivele in lei, iar cele in valuta la 10%.

“Estimarile pentru decembrie 2016 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%. Ele variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta”, se precizeaza in comunicat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)