BNR va reduce in luna mai pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, insa este putin probabil sa continue relaxarea conditiilor de politica monetara dincolo de acest nivel, considera analistii financiar-bancari.

“O noua taiere de 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale – n.r.) pare acum probabila (…) Principala tema a comunicatului de presa (in care BNR anunta decizia de joi – n.r.) o reprezinta tensiunile de pe pietele locale ale bancilor mama care opereaza prin subsidiare in Romania, sugerand ca banca centrala ar putea lua masuri pentru stimularea creditarii, compensand mediul extern dificil”, se arata intr-o analiza a ING Bank. Specialistii institutiei de credit considera ca efectuarea de noi reduceri ale dobanzii cheie dincolo de 5% par putin probabile, insa nu pot fi excluse.

Expertii bancii britanice Barclays se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca inca odata dobanda de politica monetara, la sedinta de la inceputul lunii mai, pentru ultima data in acest ciclu de ajustare. Scaderea dobanzii cheie cu inca 0,25 puncte este asteptata si de analistii Raiffeisen Bank intr-o nota recenta, cu conditia ca situatia de pe pietele externe sa nu se deterioreze semnificativ.

De asemenea, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) indica un nivel de 5% al dobanzii pentru finele acestui an.

Consiliul de Administratie al BNR a decis in aceasta saptamana sa reduca cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, in linie cu asteptarile analistilor, si sa mentina cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu un punct procentual la cele patru sedinte CA care au avut loc in perioada noiembrie 2011 – martie 2012. Rata inflatiei a cazut la minime istorice din toamna anului trecut, dupa disparitia efectului de baza al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)