BNR ar putea menține dobânda de politică monetară la 1,75%, la următoarea ședință a Consiliului de Administrație din 5 februarie, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), potrivit Agerpres.

“Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj consideră că Banca Națională a României ar putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% și pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la
6% la finalul lui 2016 și 4% la finalul lui 2017. Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 și 8% în decembrie 2017”, se arată în document.

Dobânda de politică monetară este estimată de cei participanți la sondaj, la un nivel constant de 1,75% pe tot parcursul anului 2016.

Cei mai mulți consideră că Banca Națională a României ar putea majora dobânda la 2,25% pe parcursul anului 2017. Față de sondajul anterior, derulat în urmă cu o lună, se remarcă temperarea așteptărilor privind majorarea dobânzii în 2017 (mediana estimărilor din prezent este 2,25% pentru orizontul decembrie 2017, în scădere de la 2,50%).

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)