Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, joi, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

Tot joi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat noul Raport trimestrial asupra inflației, document ce va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 10 mai 2016.

Analiștii au anticipat mișcare BNR

O analiză a Bancii Transilvania arată că BNR va menține rata de dobândă de referință la minimul istoric de 1.75% și
nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit la 8%, respectiv 12%.

“Cu toate acestea, BNR ar putea semnala recalibrarea politicii monetare și lansarea unui nou ciclu monetar pe termen scurt, dată fiind perspectiva inflexiunii dinamicii prețurilor de consum, într-un context caracterizat prin intensificarea factorilor de risc (măsurile populiste, inclusiv Legea dării în plată). O normalizare graduală a politicii monetare ar contrabalansa semnalele de accelerare nesustenabilă din sfera consumului (comerțul cu amănuntul în creștere cu 19% an/an în T1) și a creditării în RON către populație (avans cu 33.1% an/an în T1) și ar contracara presiunile la adresa stabilității macro-financiare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)