Costurile cu împrumuturile în România urmează să rămână nemodificate, în condiţiile în care Banca Naţională critică taxele surprinzătoare anunţate de Guvern pentru a consolida bugetul şi care restricţionează capacitatea de funcţionare a BNR, informează Bloomberg, citat de Agerpres.ro.

Astăzi se va desfășura a doua ședință de politică monetară din 2019

Cu o singură excepţie, toţi economiştii intervievaţi de Bloomberg au declarat că se aşteaptă ca Banca Naţională să menţină joi nemodificată dobânda de referinţă la 2,5%, la cea de a şasea şedinţă consecutivă de politică monetară. Un singur economist se aşteaptă la o majorare de un sfert de punct.

“Datele economice joacă în prezent un rol secundar în raport cu evoluţiile politice”, susţine Dan Bucşa, economist la UniCredit Bank la Londra. Efectele “taxei pe lăcomie” este posibil să “reducă marja de acţiune a băncii centrale în termeni de dobândă”.

Și analiștii Băncii Transilvania întrevăd menținerea dobânzii cheie

“Ne așteptăm ca Banca Centrală să mențină rata de dobândă de referință (la 2.50%) și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit (la 8%), pe fondul semnalelor de decelerare din economia reală și de convergență a inflației spre nivelul țintă. Noile prognoze macroeconomice pe termen scurt și mediu, comunicatul ședinței și conferința de presă a Guvernatorului vor oferi indicii suplimentare cu privire la politica monetară din 2019. În scenariul central BT ne așteptăm la consolidarea politicii monetare în acest an”.

Isărescu: Taxa pe lăcomie “afectează eficienţa politicii monetare”

Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi a dus la o depreciere a leului la un minim istoric. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că această taxă “afectează eficienţa politicii monetare” din cauza legăturii cu dobânzile de pe piaţa interbancară.

Politica monetară a BNR este în linie cu cea a altor bănci centrale pe fondul îngrijorărilor cu privire la ritmul de creştere a economiei mondiale. Miercuri, Banca Naţională a Poloniei a înregistrat o perioadă record de menţinere a dobânzilor reduse, iar analiştii se aşteaptă ca, joi, şi băncile centrale din Cehia şi Serbia să lase nemodificat costul creditului.

Chiar dacă inflaţia din România este la cel mai scăzut nivel din ultimul an, iar economia încetineşte, deprecierea leului la un minim istoric este posibil să alimenteze presiunile la adresa preţurilor în lunile următoare, iar disputa pe subiectul taxelor lasă BNR un spaţiu redus de manevră. Discuţiile dintre BNR şi Ministerul de Finanţe urmează să fie reluate în data de 18 februarie.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)