Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2021, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021 și reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an.

Totodată, Banca Centrală a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

De la începutul pandemiei de coronavirus, BNR a diminuat dobânda de politică monetară cu 1,25 puncte procentuale de-a lungul celor patru decizii similare luate din martie 2020 până în prezent.

Florin Cîțu: Prin această decizie banca centrală confirmă scăderea inflației pe termen mediu și lung

Prim-ministrul Florin Cîțu felicită Banca Națională pentru decizia de astăzi de reducere a dobânzii cheie și explică măsura cu ajutorul cifrelor economice stabile, mai exact o inflație în scădere, sub nivelul tintit de BNR de 2,5%.

“Vești foarte bune pentru toată economia: dobânda de politică monetară a scăzut. Felicit BNR pentru decizia de a reduce dobânda de politică monetară de la 1.5% la 1.25%. Prin această decizie banca centrală confirmă scăderea inflației pe termen mediu și lung.

În același timp, această decizie reprezintă dovada că politica fiscală în România nu mai este un factor destabilizator în economie”, a spus Citu.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)