BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,8127 lei/euro, în creştere cu 0,12% faţă de valoarea atinsă joi. Acesta este cel mai ridicat nivel anunţat vreodată de BNR. Recordul anterior, de 4,8079 lei/euro, a fost consemnat pe 25 februarie.

Și cursul francului elveţian a crescut de la 4,5223 lei la 4,5243 lei.

Potrivit analistilor CFA România, cursul de schimb EUR/RON va continua să crească în următoarele 12 luni.

Potrivit CFA, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8345, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931.

Dolarul american și lira, în scădere. Dolarul cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4,3926 lei la 4,3601 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,6544 lei la 5,6207 lei.

Motivele deprecierii leului sunt atât interne cât mai ales internationale.

Dacă deteriorarea leului se va menține, așa cum consideră economiștii, atunci am putea avea scumpiri, la produsele din import, la chirii și chiar rate mai mari pentru creditele accesate în moneda europeană.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)