Daca pe timp de crestere economica BNR anunta pierderi iar bancile comerciale cresteau ca Fat-Frumos din poveste, astazi BNR face profit in timp ce bancile comerciale inca cauta solutii. Paradoxul exista si astazi Banca Centrala anunta ca inregistrat un profit in crestere cu 131%, fata de anul trecut.

 

Banca Nationala a Romaniei anunta un profit de 696,1 milioane lei in 2012, in crestere cu 131% fata de anul precedent, potrivit raportului anual publicat pe site-ul institutiei.

“Pentru al saselea an consecutiv, BNR a inregistrat un rezultat financiar pozitiv, constand in profit in suma de 696,1 milioane lei (cu 131 la suta mai mare decat  profitul anului precedent). Cresterea profitului s-a datorat, in principal, unui management performant al operatiunilor de administrare a activelor si pasivelor in valuta, dar si operatiunilor de politica monetara, care, spre deosebire de anul anterior, au generat profit, in conditiile in care, din aceasta perspectiva, BNR s-a situat pe o pozitie de creditor fata de sistemul bancar pe tot parcursul anului 2012”, se arata in document.

Rezultatul pozitiv a fost determinat de profitul operational din administrarea activelor si pasivelor in valuta (+1,734 miliarde lei) si din operatiunile de politica monetara (+217,1 milioane lei), diminuat cu pierderea din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta (-860,3 milioane lei), din emisiunea monetara si decontarea platilor (-5,3 milioane lei) si din alte operatiuni (-389,7 milioane lei).

“In activitatea BNR exista o preocupare permanenta pentru administrarea eficienta a resurselor aflate la dispozitia sa, astfel incat in anul 2012 cheltuielile de functionare au scazut cu circa 2 la suta in termeni reali fata de anul precedent, raportul dintre cheltuielile de functionare si veniturile totale s-a redus de la 9,9 la suta in anul 2011 la 7,0 la suta in 2012, iar raportul dintre cheltuielile de functionare si veniturile nete ale BNR a scazut de la 131 la suta in anul 2011 la 57,5 la suta in anul 2012”, informeaza BNR.

Potrivit Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale, cota de 80 % din veniturile nete ale BNR (556,9 milioane lei) a fost virata la bugetul de stat, iar profitul ramas a fost repartizat astfel: 83,5 milioane lei au fost destinate majorarii rezervelor statutare; 41,8 milioane lei au fost utilizate pentru constituirea unor surse proprii de finantare a investitiilor; 13,9 milioane lei pentru fondul de participare a salariatilor la profit, iar 14.000 lei pentru rezerve la dispozitia Consiliului de administratie.

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)