Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat la Digi 24 ca plafonarea dobanzilor in cazul institutiilor financiare nebancare “era necesara, din cauza cresterii semnificative a acestui tip de credit, peste rata de crestere economica” (n.r. – 20% intr-un an).

BNR nu interzice acele dobanzi exorbitante, ce pot genera risc sistemic.

BNR urmareste insa descurajarea acestor dobanzi mari. Daca un IFN practica dobanzi mai mari este nevoita sa vina cu capital suplimentar. Recomandarea se aplica tututor tipurilor de credit. Aceasta masura va afecta inclusiv societatile  de leasing, a explicat purtatorul de cuvant al BNR.

Banca Centrala va impune noi măsuri prudenţiale menite să încetinească viteza “creditului pană la salariu” acordat de IFN-uri. Regulamentul se va aplica de la 1 octombrie 2017, iar în ceea ce priveşte creditele cu dobânzi ridicate, noile cerinţe au în vedere doar creditele acordate începând cu acea dată. Regulamentul nu se va aplica retroactiv, se arată în motivarea publicată pe pagina BNR.

Citeste despre masurile BNR  pe BankingNews.ro

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)