Standardele de creditare au ramas nemodificate in T3/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar s-au inasprit pentru creditele imobiliare. Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, precum si o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor, iar in cazul populatiei se prognozeaza continuarea evolutiei din T3/2012. Acestea sunt concluziile unui sondaj BNR efectuat trimestrial. Sondajul are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese după cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Concluzii

Bancile romanesti estimeaza in trimestrul patru al acestui an o continuare a inaspririlor standardelor de creditare in cazul imprumuturilor ipotecare, in timp ce pentru finantarile de consum se anticipeaza mentinerea constanta a cerintelor, arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

 

Conform raportarilor bancilor, cererea populatiei pe segmentul creditelor imobiliare s-a diminuat in T3/2012, confirmand caracterul temporar al cresterii inregistrate in T2/2012. Pe termen scurt (T4/2012), institutiile de credit prognozeaza continuarea scaderii cererii pentru aceasta categorie de credite, dar cu o intensitate mai scazuta (procent net de 15 la suta).

In opinia bancilor (in procent net de circa 35 la suta), pretul locuintelor a continuat sa scada si in T3/2012. Trendul descendent este asteptat sa se mentina si in T4/2012.

Mai multe carduri decat credite

In T3/2012, cererea pentru creditele de consum s-a mentinut constanta. Conform raportarilor bancilor, scaderea cererii pe segmentul creditului garantat cu ipoteci a fost contrabalansata de un avans in cazul cardurilor de credit.

Pentru perioada urmatoare (T4/2012), bancile anticipeaza o mentinere constanta a cererii de consum la nivel agregat, pe fondul asteptarilor de stabilizare a cererii pe segmentul cardurilor de credit. In ceea ce priveste solicitarile pentru credite noi garantate cu ipoteci, bancile prognozeaza o contractie in T4/2012.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)