Ministerul de Finanțe a lansat o emisiune de titluri scadente în noiembrie 2024 și s-a împrumutat cu 270 milioane lei (sub volumul programat de 500 milioane lei), la un cost mediu anual de 3.75%.


Conform Institutului Național de Statistică (INS) deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 15.6% an/an la 1.3 miliarde euro în luna mai, evoluție determinată de consecințele șocului indus de pandemie. În primele cinci luni din 2020 deficitul comercial cu bunuri s-a intensificat însă cu 11.2% an/an la 7.3 miliarde euro.

Datele INS indică și majorarea veniturilor gospodăriilor populației cu 2.4% trimestru/trimestru și cu 12.7% an/an la 5,119 RON lunar în T1, în contextul politicii devenituri a Administrației. Pe de altă parte, cheltuielile gospodăriilor populației s-au ajustat cu un ritm trimestrial de 0.7% la 4,269 lei lunar (avans cu 11.3% an/an) în T1, dată fiind creșterea înclinației marginale spre economisire după incidența pandemiei.

Astfel, rata de economisire la nivelul populației a crescut de la 14% în T4 2019 la 16.6% în T1 2020, nivel record. Și prețurile de consum au accelerat ușor în iunie (0.08% lună/lună și 2.58% an/an), conform INS, pe fondul depășirii punctului culminant al crizei induse de pandemie și redinamizării cotațiilor internaționale la țiței.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)