BNR spune ca finantarea bancilor locale cu capital strain de catre bancile-mama este incerta si este nevoita sa le imprumute. Cu alte cuvinte BNR inlocuieste ea – insasi prin linii de credit finantarea pe care au taiat-o bancile-mama din strainatate. Finantarea de catre bancile-mama a sucursalelor din Romania este vitala pentru functionarea acestora.

Inca din martie BNR a pus in evidenta in comunicatul oficial care a insotit decizia de politica monetara dificultati in finantarea locala din surse externe, dar atunci exprimarea era mult mai vaga, vorbind de probleme in “distributia lichiditatii” si “intensificarea rolului de reglare a lichiditatii al bancii centrale”.

Acum insa guvernatorul spune pe sleau ca bancile straine isi reduc expunerile pe Romania: “In ultimele sase saptamani au fost in mod evident scaderi de expunere. Datele preliminare arata ca acest deleveraging (reducerea creditarii – n.red.) a afectat clar Romania. Pe de alta parte ai scapat de datorie. Asta este si bine si rau. Vrem sa cres­tem si creditul, dar sa nu creasca datoria. Daca vrei sa iti scada datoria, trebuie sa admiti sa iti scada si creditul. Cat timp avem resurse limitate trebuie sa luam resurse din alta parte, daca vrem sa crestem creditul”, a explicat guvernatorul citat de ZF.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)