Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, mentinerea ratei de dobanda la 5,25% si a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, masura anticipata de analisti. BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Analistii financiar-bancari au anticipat decizia BNR, apreciind ca banca nationala va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia anul viitor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca in prezent dobanda cheie este la minimul istoric. La inceputul lunii mai, BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Banca Nationala ia insa in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata. Daca va fi operata o astfel de reducere, va fi in “pasi extrem de mici” si “cu ochii in patru” pentru a nu crea alte dezechilibre, afirma Mugur Isarescu.

In prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta.

Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent atingand un minim istoric de 1,79% in luna mai, comparativ cu 2,4% in luna martie si 3,14% in luna decembrie 2011. Acest nivel, ca si cel de 3,2% estimat pentru finalul anului 2012, se incadreaza in coordonatele generale ale inflatiei din zona euro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)