Consiliul de administratie al BNR a mentinut in sedinta de astazi, 28 martie, atat rata dobanzii de politica monetara – la 3,5% pe an – cat si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale. La ora 15.00, Mugur Isarescu va face declaratii e aceasta tema.

Analistii si o parte dintre bancheri mizau insa pe faptul ca BNR va incerca sa surprinda printr-o reducere a nivelului RMO, dar Banca Centrala a preferat o atitudine conservatoare, mai ales ca lichiditatea din piata este la un nivel confortabil.

“CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare”, se mai arata in comunicat.

RMO la lei a fost ajustata in ianuarie de la 15% la 12%, iar RMO la valuta a coborat de la 20% la 18%. RMO au fost reduse pentru a stimula creditarea, dar si pentru a sprijini bancile care vor sa-si reduca datoriile fata de creditorii externi, dupa cum a explicat guvernatorul BNR.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)