BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, care va avea loc marti, 6 mai, apreciaza analistii financiari, care estimeaza ca nivelul va fi pastrat pe tot parcursul anului, posibil si in 2015, potrivit AAFBR.

“Intensificarea tensiunilor in Ucraina si cresterea ratei inflatiei in a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil incepand cu luna aprilie si a unui an agricol posibil mai slab constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimam ca banca centrala ar putea sa pastreze dobanda cheie nemodificata pana la sfarsitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, in special pentru pasivele in lei”, a declarat intr-un comunicat, Dorina Cobiscan, membru al Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) si analist in Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix din cadrul BCR.

Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul asociatiei.

Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna mai, iar ulterior BNR ar putea reduce nivelul la 10% pana la finele acestui an si la 8% pana in decembrie 2015.

Estimarile analistilor pentru sfarsitul anului viitor variaza intre minim 6% si maxim 12%.

Pentru pasivele in valuta, banca centrala ar putea pastra rezervele minime la 18% la sedinta CA din 6 mai. Analistii apreciaza ca acestea ar putea cobori la 16% in acest an si la 14% anul viitor, insa intervalul estimarilor se plaseaza la 12%-18%.

BNR a mentinut in martie dobanda de politica monetara la 3,5%, dupa ce a operat ultima reducere in luna februarie, de la 3,75%, atingandu-se astfel un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobanzii cheie a inceput in iulie 2013, cand dobanda cheie se situa la nivelul de 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Creditarea de retail incepe sa dea semne mai consistente de revenire, dovada ca populatia capata incredere sa treaca din nou pragul sucursalelor bancare pentru imprumuturi ipotecare si mai nou pentru credite de consum.

Dupa doi ani in care soldul a scazut de la luna la luna, creditele de consum revin pe plus in martie fata de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai buna luna din istoria creditului imobiliar in lei, inregistrand un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivaleaza cu vanzarea a circa 2.500 de credite.

Bancile aveau la sfarsitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare in lei de 4,5 miliarde de lei, dublu fata de nivelul din vara anului trecut si de trei ori peste nivelul inregistrat cu numai doi ani in urma.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)