În şedinţa din 7 februarie 2020 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an.

Deasemenea, BNR a hotărât și menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;

CA al BNR a decis și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută (de la 8%), măsura ce se aplică începând cu perioada de 24 februarie -23 martie 2020.

Banca Centrală a menținut rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul actual de 8%.

Măsura BNR va duce la „eliberarea” în piața valutară a circa 600 de milioane de euro, potrivit calculelor economiștilor. Banii ar putea fi folositi de bănci pentru a finanța Statul, firmele sau populația.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)