In şedinţa din 3 iulie 2017, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an. In acelasi timp, BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În comunicatul emis după ședința de politică monetară, BNR a reiterat “gestionarea adecvată” a lichidității din sistemul bancar.

Analiștii se așteptau ca Banca Centrală să mențină rata dobânzii și rezervele minime, după ce, la ședința anterioară din 5 mai, consiliul de administrație al BNR a luat prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata RMO pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, ceea ce a însemnat eliberarea către bănci a circa 500 de milioane de euro.

bnr 3 iul
Așteptările economiștilor de la Banca Transilvania au fost în acord cu decizia de astăzi a BNR.
“Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de referință și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii la minime istorice, dar să semnaleze iminența lansării ciclului monetar post-criză, pe fondul intensificării riscurilor din sfera mix-ului de politici economice pe plan intern, într- un context internațional caracterizat prin continuarea ciclului monetar în SUA și semnale de ieșire din politica monetară relaxată fără precedent în Zona Euro”, au declarat analiștii Băncii Transilvania.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)