Banca Națională a României (BNR) lansează luni în circuitul numismatic o monedă din tombac cuprat dedicată împlinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant în București.

Moneda va avea o valoare nominală de 1 leu, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 37 milimetri și o greutate de 23,5 grame.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 de monede din tombac cuprat. Prețul de vânzare, fără TVA, inclusiv broșura de prezentare, este de 100 lei.

Aversul monedei prezintă un instantaneu bucureștean de epocă, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “1 Leu” și anul de emisiune “2017”.

Reversul monedei redă o imagine de epocă a gării Filaret, inscripțiile “INTRODUCEREA ILUMINATULUI PUBLIC CU PETROL LAMPANT IN BUCURESTI” și “160ANI”.

Monedele din tombac cuprat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

BNR precizează că monedele din tombac cuprat dedicate împlinirii a 160 de ani de la introducerea iluminatului public cu petrol lampant în București au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din tombac cuprat se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)