Capacitatea romanilor de a-si onora datoriile la banci a continuat sa se deterioreze in ultimul an, insa intr-un ritm mai scazut. Principalul risc este generat de povara totala, insa romanii mai au probleme si din cauza creditelor in valuta, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR.

Datele BNR arata ca 4,35 milioane de romani au datorii la banci si institutii financiare nebancare, adica aproape jumatate din populatia activa a tarii. Dintre acestia, cei cu venituri mici, sub salariul minim, au cele mai mari probleme, deoarece ajung sa dea 43% din venitul lunar pe rate.

La nivel national, un roman cu datorii la banci foloseste 32% din salariu pe plata ratelor. BNR noteaza ca toti romanii cu venituri sub 2.500 de lei lunar trebuie monitorizati cu atentie.

In aceste conditii, expertii BNR noteaza ca potentialul populatiei de a absorbi credite noi este redus in perioada viitoare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)