BNR a actualizat scenariul central de previziune și a majorat rata de dobândă de referință la 2.50%, pentru contracararea presiunilor inflaționiste și a factorilor de risc la adresa stabilității financiare pe termen mediu. La conferința de presă organizată după ședință Guvernatorul a semnalat menținerea unui decalaj între inflație și rata de dobândă de politică monetară pe termen scurt, în linie cu evoluțiile din plan european.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a anunţat că inflaţia va fi ţinută sub control, iar dobânzile nu vor urca foarte sus, după ce boardul băncii centrale a decis să continue ciclul de întărire a politicii monetare.

„Suntem siguri că ţinem inflaţia sub control şi că dobânzile nu se vor duce foarte sus“, a declarat Isărescu, la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Guvernatorul  a mai explicat luni că între banca centrală şi Parlament sau Guvern nu are loc un conflict, dar este dificil de armonizat ceea ce vrea populaţia cu cât poate da economia.

„Parlamentul a creat o instituţie independentă (n.n.- BNR) care vine şi spune cât poate economia. Ei spun ce vrea votul popular, noi spunem cât poate economia – trebuie să ne întâlnim undeva”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul unui briefing de presă după şedinţa de politică monetară.

„Modelul nostru evaluează excesul sau surplusul de cerere, respectiv consumul care nu e susţinut de producţie. Comisia Naţională de Prognoză a estimat că acest excedent este mai redus, noi am venit cu varianta noastră. Dar te uiţi la balanţa contului curent şi constaţi cu cât importurile au depăşit exporturile, şi atunci nu mai poţi să minţi, e ca şi cerneala pe hârtia de turnesol. Atunci e cam târziu”, a spus guvernatorul, referindu-se la divergenţele privind structurarea bugetului.

Isărescu, despre perspectiva unui ROBOR la 4%: “Sub nicio formă nu vrem să ajungă acolo!”

În ceea ce priveşte scenariile vehiculate în care indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, ar putea să depăşească 4% în acest an, guvernatorul a spus că „sub nicio formă nu vrem să ajungă acolo, de aceea acţionăm să dăm inflaţia în jos“.

În prezent, indicele Robor la trei luni oscilează în jurul a 2,5%.

Dobânzile la depozite vor crește „foarte curând”

Guvernatorul anticipează că bancherii vor decide să majoreze dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să con­cureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru popu­laţia României.

„Eu cred că foarte curând băncile vor constata că trebuie să atragă lichiditate mai multă de la populaţie şi vor deveni mai competitive. S-ar putea ca la asta să contribuie şi eventuala iniţiativă a Ministerului Finanţelor de a lansa titluri de stat cu dobândă concurenţială pentru populaţie. Atunci concurenţa va funcţiona“, a declarat Mugur Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de ieri.

Mugur Isărescu despre un mandat în fruntea BNR: „Am 70 de ani la anul!”

Întrebat de jurnaliști dacă va mai fi guvernator începând din luna mai 2019, când îi expiră mandatul, Mugur Isărescu a răspuns, amuzat: „Nu mai pot, am 70 de ani”, după care a precizat că întrebarea respectivă „nu este, acum, de actualitate”, mai importantă fiind credibilitatea băncii centrale, potrivit agenției Mediafax.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)