BNR a obtinut anul trecut un profit brut de 301,4 milioane lei, (70 de milioane de euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decat in 2010. Banca centrala a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro), reprezentand, potrivit legii, 80% din castig, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro) , potrivit datelor obtinute de Mediafax.

Suma ramasa va putea fi distribuita de banca centrala pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finantare, pentru fondul de participare a salariatilor la profit si pentru rezerve la dispozitia Consiliului de Administratie, in conditiile in care nu are de acoperit pierderi din alti ani.
Desi pe piata interna BNR s-a pozitionat ca creditor net in 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scaderea randamentelor pentru obligatiunile suverane ale statelor si entitatilor cu rating AAA, pricipalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internationale.

Rezervele valutare la BNR au crescut in decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrarilor de valuta de la Banca Mondiala si Comisia Europeana, si au inchis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, usor mai sus decat valoarea din decembrie 2010, cand totalizau 32,4 miliarde euro.

Rezervele valutare au avut oscialatii relativ reduse in cursul lui 2011, mentinandu-se in general usor peste nivelul de 32 de miliarde euro, cu exceptia lunii noiembrie, cand au atins un minim de 31,74 miliarde euro, dupa o perioada de cateva luni in care dealerii au suspectat banca centrala de interventii repetate pe piata valutara pentru sustinerea monedei nationale.

Potriviti raportului anual, BNR a avut in 2010 un profit de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic fata de rezultatul raportat in urma cu trei ani, in special din cauza unor incasari mai mici din dobanzi.

in 2010, veniturile din dobanzi ale bancii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici fata de incasarile de 3,12 miliarde de lei din 2009. Cheltuielile cu dobanzile au scazut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.

Pe partea operatiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetara au scazut cu mai mult de jumatate in 2010, de la 102,8 milioane de lei in 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Tot atunci, castigurile nete realizate din operatiuni valutare au scazut cu 46%, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei in 2009.

Pe de alta parte, sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010, reusind sa recupereze in ultima luna din anul precedent peste 400 de milioane lei.

Cu toate acestea, bancile si-au imbunatatit semnificativ costul riscului odata cu trecerea la sistemul international de raportare financiara (IFRS), eliberand in prima luna a acestui an circa o treime (2,3 miliarde euro) din provizioanele constituite dupa regulile contabile romanesti.

Sumele eliberate in ianuarie acopera de zece ori intreaga pierderea cumulata pe ultimii doi ani, iar daca ar fi tratate de catre toate bancile ca profit distribuibil ar rezulta cel mai mare castig anual din istoria sistemului.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)