In timpul briefing-ului de presa de la BNR, Mugur Isarescu a anuntat ca Banca Centrala intentioneaza sa demareze un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara. Astfel, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a CA, adica 1 iulie, BNR va reduce dobanda de politica monetara, ca o consecinta a vestilor bune  din economie, inclusiv din agricultura. O singura speranta are domnia sa: cresterea agricola sa nu intrerupa acest proces. Romania are cea mai mare rata a dobanzii de politica monetara din UE.

“Prin decizia de azi, BNR da un semnal ca se gandeste la o reducere a ratei de dobanda a politicii monetare. Prin ridicarea dobanzii la depozitele bancilor BNR poate sa reduca acum dobanda de politica monetara si sa si plateasca o dobanda similara cu cea platita pana acum bancilor pentru depozitele la BNR. Este posibil ca BNR sa reduca dobanda pana la 4.5% in urmatoarea perioada,” este parerea fostului bancher si analist, Florin Citu.

“La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (…) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un cilcu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta”, a spus Isarescu la conferinta de presa dupa sedinta Consiliului de Adminsitratie pe probleme de politica monetara.

Guvernatorul BNR a explicat ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

“Vom incepe un ciclu pe care speram sa nu-l intrerupem, in functie de stirile din economie, care depind si de vreme (…) Un ciclu de cateva sesiuni de reducere in ceea ce priveste rate dobanzii de politica monetara. Nu vom ramane in niciun caz izolati de restul Europei”, a afirmat seful bancii centrale.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratiei pe probleme de politica monetara este programata pe 1 iulie.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric, decizia fiind anticipata de majoritatea analistilor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)