Isarescu incearca sa resusciteze creditarea in lei, asa ca BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%. Este un nou minim istoric pentru Romania. Banca centrala anunta mentinerea rezervelor minime obligatorii. CA al BNR a aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat miercuri intr-o conferinta de presa.

Cei mai multi analisti financiar-bancari credeau ca BNR va reduce luni dobanda de politica monetara de la 5% la 4,75%. Ei anticipau, totodata, ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta.

“Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 august. Restul participantilor la sondaj estimeaza pastrarea dobanzii la nivelul de 5%”, arata asociatia, joi, intr-un comunicat.

Analistii se asteptau ca dobanda sa scada la 4,5% in decembrie si la 4,25% pana in decembrie 2014.

Scaderea dobanzii de politica monetara pana la finalul acestui an era estimata de toti participantii la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 se incadreaza intre un minim de 3,5% si un maxim de 4,50%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 12% pana la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20%, atat in anul 2013 cat si in anul 2014, conform opiniei majoritatii participantilor la sondaj.

BNR a redus la 1 iulie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scadere din martie 2012, precum si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodata, CA al bancii centrale a a mentinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.
InCont.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)