Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, luni, ca se asteapta la reduceri ale dobanzilor la imprumuturile acordate in lei in perioada urmatoare, dar cheia relansarii creditarii in Romania este reprezentata de incredere si de evolutia economiei globale. “BNR a redus dobanda de politica monetara in doua randuri, in ultimele doua luni, iar acest lucru se repercuteaza cu o intarziere de cateva luni asupra sistemului financiar. Ne asteptam sa existe reduceri ale dobanzilor la creditarea in lei de catre banci. Sigur, totul depinde de acel element numit incredere, de functionarea economiei si de modul in care economia reala si zona financiara se raporteaza una la cealalta. Vom impinge in continuare spre creditarea in lei, ca alternativa la creditarea in euro. Elementul de incredere este esential si modul in care va evolua economia globala vor fi cheia relansarii creditarii”, a spus viceguvernatorul BNR.

Potrivit lui Olteanu, BNR are “previziuni optimiste” privind cresterea economica in acest an, ele fiind in permanenta reevaluare, in functie de evolutiile internationale. “Economia romaneasca este dependenta de cea europeana, in conditiile in care 70% dintre exporturile Romaniei sunt catre zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdata. Cresterea economica a Romaniei depinde de acest lucru. BNR isi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilitatii financiare in conditiile oferite de economie”, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)