Banca Nationala poate face numai o echilibrare intre masurile de control a inflatiei si cele de incurajare a creditarii in lei, a afirmat astazi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, adaugand faptul ca aceasta este singura modalitate in care banca centrala se poate implica in relansarea creditarii.

“Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara, dar transmiterea deciziei in piata nu se face imediat. Nu putem spune exact cand, pentru ca nu s-a cuantificat. Ce pot sa va spun este ca, de exemplu, potrivit unor studii realizate in Statele Unite, decizia de politica monetara se transmite in piata intr-un interval de 3-6 luni. Dar vorbim de SUA”, a explicat Bogdan Olteanu, in cadul forumului “Inovatia – noua ordine in afaceri”, un eveniment Income, organizat de Intact Media Group.

In opinia viceguvernatorului BNR, ingredientul esential pentru relansarea creditarii este increderea. De altfel, acesta a arata, ca, daca in anii anteriori crizei, pietele financiare, inclusiv cea romaneasca, erau caracterizate de o “incredere exagerata”, dupa 2008 s-a instalat o “neincredere exagerata”.

“Putem reduce doar costurile care tin de noi. Nu putem face nimic in privinta costurilor care tin de increderea pietelor financiare in Romania. Este adevarat, acum sunt reticente, dar ele sunt singurele care pot da bani. Bani publici aproape ca nu mai exista”, a declarat Bogdan Olteanu.

Reprezentantul BNR a punctat ca lipsa de incredere a bancilor in finantare companiilor sau a persoanelor fizice este determinata si de cresterea ratei neperformantei dupa declansarea crizei.

“Functia sociala a creditarii este sa dai un credit care sa fie rambursat. Este adevarata, in perioada anterioara crizei, a existat o stimulare numai pentru acordare, nu si pentru urmarirea rambursarii”, a mai explicat viceguvernatorul.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)