Pentru a opri creşterea indicilor ROBOR, Banca Naţională a României (BNR) a făcut, luni, a opta operaţiune repo din acest an şi cea mai mare din ultimii 17 ani, de când sunt afişate datele de pe site-ul instituţiei: 16,65 miliarde de lei.

Anterior, cea mai ridicată operaţiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% şi o scadenţă la 7 zile.

Economiştii se aşteptau la operaţiunea repo, care reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

„Lipsa de cash a continuat vineri, în condiţiile în care ratele de finanţare care includ randamente tranzacţionate au accelerat de la un obişnuit 5% până la 8%. Credem că BNR va injecta lichiditate, astăzi, prin intermediul operaţiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul”, se menţionează într-o analiză a ING Bank, semnată de Ciprian Dascălu, economistul şef, şi Valentin Tătaru, economist.

Mai mult, economiştii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu şi Laurian Georgescu, au precizat, încă de la începutul acestei luni, că lichiditatea din piaţă este de aşteptat să fie scăzută în octombrie, care este o lună de vârf în ceea ce priveşte plăţile către bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecărei luni, lichiditatea din piaţa interbancară scade pe fondul faptului că băncile sunt obligate să-şi facă rezervele minime obligatorii şi contribuabilii trebuie să-şi achite taxele şi impozitele. Fenomenul se accentuează pe început de trimestru, aşa cum este luna octombrie.

Precum celelalte şapte operaţiuni repo, suma atrasă luni a fost cea oferită de Banca centrală, iar valoarea celor opt operaţiuni nu poate fi cumulată. În plus, dobânda pentru toate cele opt operaţiuni a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, şi maturitatea la 7 zile. BNR face operaţiuni, indiferent de tipul acestora, doar în cursul fiecărei zile de luni, dacă este zi lucrătoare.

Rezultatele operaţiunii de luni s-au văzut în piaţă. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,34%, de la 3,38% vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a înregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, faţă de cel de 3,58% de vineri. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,60%, de la 3,63% vineri. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut luni la 3,65%, de la 3,68% vineri.

În plus, cursul de schimb leu-euro a fost aproape de stagnare, fiind la un nivel de 4,6628 lei luni, faţă de 4,6630 lei vineri. De asemenea, dolarul, care în România este cotat prin comparaţie cu euro, s-a depreciat luni cu 0,41%, faţă de vineri, până la 4,0898 lei.

La 1 octombrie, BNR a făcut a şaptea operaţiune repo din acest an, în valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea din săptămâna precedentă, de la 24 septembrie, când, după o pauză de două săptămâni, BNR a reluat operaţiunile repo, inundând piaţa cu 6,51 miliarde de lei.

Atunci, anterioara operaţiune repo a fost la data de 10 septembrie, când instituţia a furnizat pieţei 914,2 milioane de lei. De asemenea, la data de 3 septembrie, BNR a făcut o operaţiune repo de aproape 9,47 miliarde de lei.

Banca centrală a mai făcut trei asemenea operaţiuni în luna august a acestui an: de 10,52 miliarde de lei la data de 6 august, pe care a rostogolit-o la 4,16 miliarde de lei la 13 august 2018, precum şi de 12,17 miliarde de lei la 27 august. Această din urmă sumă nu a mai fost plasată de BNR din 1 octombrie 2012, când a solicitat şi şi-a adjudecat 12,6 miliarde de lei.

În august, Banca centrală a României a reluat operaţiunile repo, după opt luni de pauză, pentru a tempera creşterea indicilor ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei şi care este stabilită zilnic, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR, astfel încât să prevină situaţia din septembrie 2017.

În octombrie 2017, banca centrală a reluat operaţiunile repo, după 26 luni de pauză, din cauza creşterii accelerate a indicelui ROBOR, care, de exemplu, la 3 luni a urcat de la 0,91% în 31 august 2017 la 1,71% în 2 octombrie 2017, încheind anul la 2,05%. În aceste condiţii, BNR a făcut opt operaţiuni repo în decurs de trei luni. A început cu una de 9,35 miliarde de lei, la 3 octombrie, şi a încheiat cu una de 3,72 miliarde de lei, la 27 decembrie – toate cu o maturitate la 7 zile şi la o dobândă de 1,75%, cât era dobânda-cheie începând cu mai 2015.

În schimb, în prima parte a acestui an, BNR a atras lichiditate din piaţă, prin 14 licitaţii de depozite, realizate între 16 aprilie şi 30 iulie, începând cu una de 18,66 miliarde de lei şi încheind cu una de 25 de milioane de lei. Doar în prima parte a lunii iulie, banca centrală nu a realizat deloc operaţiuni.

Sursa/ Mediafax

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)