Potrivit unei analize realizate de ING Bank  leul a primit “forte proaspete” de la BNR. In ultimele zile s-a vorbit despre o interventie a bancii centrale pe piata valutara, dealerii spunand ca BNR a vandut pana la 100 milioane euro pentru sustinerea monedei nationale. Aceeasi  analiza arata ca pe termen scurt, potentialul unei deprecieri suplimentare a leului este limitat, chiar daca mediul extern ar putea sa continue sa nu fie favorabil monedei nationale. “Estimarile noastre arata un nivel de 4,40 lei/euro la finele trimestrului doi si o rata de 4,35 lei/euro la final de an. Cursul de schimb va depinde foarte mult si de votul asupra motiunii de cenzura”, a precizat economistul-sef de la ING Bank, Vlad Muscalu.

BNR a publicat ieri un curs de 4,3778 lei/euro, in scadere cu 0,13 bani comparativ cu cel afisat in sedinta precedenta. Moneda nationala s-a apreciat si in raport cu dolarul, cu 1,3 bani, la 3,3131 lei/euro, dar si fata de francul elvetian, cu 0,23 bani, la 3,6425 lei/franc.
Interventie sau nu?
„Nu era niciun motiv de interventie, deoarece cursul a inceput de foarte sus la inceputul lunii si pe urma au fost fluctuatii ca pe o piata ideala. Acum piata are stabilitate si va ramane cu aceasta stabilitate”, a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

„BNR a intervenit pe piata, dar nu intr-un mod agresiv, pentru ca actiunile jucatorilor nu mai sunt speculative precum in urma cu cativa ani. De-a lungul timpului, banca centrala ne-a obisnuit cu nivele protejate temporar, insa daca ceva se schimba in regiune nu cred ca BNR se va pune de-a curmezisul si cursul s-a putea duce si mai sus. In prezent, presiunile cresc asupra leului si nu cred ca va exista o apreciere”, considera si economistul-sef de la RBS, Catalina Molnar.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)