Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prognoza anterioară a Băncii Centrale indica o inflaţie de 3,5%, în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale, potrivit Agerpres.ro

Rata inflației a ajuns la 4,95% în luna martie

Inflația stabilă este condiționată de un cadru macroeconomic stabil, a spus miercuri șeful Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Preocupările Băncii Centrale se îndrepată nu atât spre inflație, cât spre politicile fiscale (aflate în coordonarea Guvernului, dincolo de capacitatea de influențare a BNR), a spus guvernatorul.

„E greu să îţi atingi ţinta cu atâtea suişuri şi coborâşuri fiscale (…) când am spus despre măsuri fiscale nu ne-am referit la ce a făcut actualul guvern, ci ce s-a întâmplat de-a lungul anilor. Ca să îl citez pe preşedintele Iohannis, această ţopăială fiscală”, a mai spus Isărescu.

Banca Națională a României prezintă astăzi raportul trimestrial asupra inflației.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a oscila în jurul valorii de 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând a se reduce începând cu trimestrul IV din 2018 beneficiind de în mod substanţial şi de manifestarea unor efecte de bază favorabile, atribuibile pentru anul curent, influenţei şocului de ofertă din ultima parte a anului 2017, iar pentru anul viitor, celor din prima parte a anului 2018.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)