Banca Naţională a respins tranzacţia prin care OTP Bank urma să achiziţioneze Banca Românească. BNR a dat aviz negativ pentru preluarea Băncii Românești de către grupul maghiar OTP Bank, potrivit unor surse din industria bancară.

Potrivit surselor, Banca Centrală a trimis o notificare oficială către OTP Bank cu detaliile deciziei. Tranzacția a fost aprobată în decembrie 2017 de către Consiliul Concurenţei, dar aprobarea BNR este obligatorie pentru încheierea tranzacției.

 BNR nu va explica public motivele acestei respingeri.

Chiar dacă afacerea a fost deja agreata între parti, surse din piaţa declarau încă din octombrie 2017 pentru BankingNews.ro că “dosarul de prelauare este incomplet, Banca Centrala considerând că nu sunt întrunite toate condiţiile unei tranzacţii”.

Surse de încredere din industria bancară din România confirmau publicației BankingNews.ro faptul că Banca Națională a României nu a autorizat dosarul tranzacției, analiza nefiind încheiată și fiind puține șanse pentru avizarea acestei convenții dacă nu vor fi întrunite anumite condiții solicitate de Banca Centrală.

“Banca Națională nu a dat avizul pentru încheierea acestei afaceri. Dosarul este în analiză, însă, cu siguranță, tranzacția nu va fi autorizată dacă nu vor fi întrunite anumite condiții specificate de Banca Centrală. Așa cum arată lucrurile acum, acordul dintre cele două bănci nu va primi avizul BNR. Cumpărătorul (n.r. – OTP Bank) trebuie să modifice anumite chestiuni”, subliniau, pentru publicația online www.bankingnews.ro, surse bancare, încă din 17 octombrie 2017.

Citeste EXCLUSIV. Tranzacția OTP Bank – Banca Românească este în stand-by. Banca Națională a României nu a autorizat dosarul de preluare a băncii grecești

La începutul lunii martie au venit şi primele semnale de la Budapesta. László Wolf a fost în România şi a a avut întalniri la BNR. Decizia este deja cunoscută în Ungaria.

Sándor Csányi, Președinte-CEO al grupului OTP din Ungaria, a vorbit la prezentarea rezultatelor financiare pe 2017 (în 2 martie 2018) despre situaţia tranzacţiei de achiziţie a Băncii Româneşti (subsidiara National Bank of Greece din ţara noastră) subliniind că “are o presimţire rea” cu privire la reuşita acestui demers.

Potrivit legii, achizițiile și fuziunile în domeniul bancar nu pot fi încheiate fără acordul BNR.

OTP Bank dorește să se extindă în România, menţiona in 2 martie Sándor Csányi. “OTP a semnat deja o achiziție acolo. Directorul general adjunct László Wolf se află în România acum, negociind, dar unele probleme rămân în continuare nerezolvate”, a mai dezvăluit oficialul instituţiei de credit ungare.

În 27 iulie 2017, OTP Bank bătea palma pentru achiziția Băncii Românești, intrând în topul primelor zece bănci locale.

OTP Bank a căzut la un acord cu National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, pentru achiziționarea unui pachet de 99,28% de acțiuni ale instituției de credit locale, finalizarea tranzacției urmând să aibă loc la începutul a anului 2018, anunța OTP Bank România. În urma tranzacției OTP urma să urce pe locul 8 în clasamentul bancar din punct de vedere al activelor.

Ştire în curs de actualizare…

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)