Romania indeplineste toate toate criteriile nominale de convergenta ce trebuie indeplinite de un stat care vrea sa adopte moneda euro: stabilitatea preturilor, datoria publica, deficitul bugetar, convergenta dobanzilor si a cursului de schimb. Si totusi, bancherii de la BNR spun raspicat, pentru prima data, ca nu suntem gata sa trecem la salarii in euro dar si cheltuieli in euro. 1 ianurarie 2019 nu mai e o data sustenabila. Nici nu a fost!

Valentin Lazea, economist sef BNR: “Daca am creste cu 2% mai repede decat UE, lucru care e fezabil si n-ar deraia trenul de pe sine, am putea ajunge in sapte ani la zona euro”.

Cum explica Mugur Isarescu amanarea integrarii, care nu a fost o tinta explicita a BNR, ci a politicienilor:

Pe hartie suntem pregatiti, cu nivelul de trai sunt grave problemele. “N-ai cum sa stai sa te simti bine intr-un club bogat, daca nu ai un anumit nivel de dezvoltare. Bucurestiul e deja in zona euro… problema este ca trebuie sa intre toata tara”.

Romania a devenit „fruntasa“ in privinţa indeplinirii criteriilor de la Maastricht privind convergenta nominala pentru a adera la zona euro, insa nu exista inca o „foaie de parcurs“, iar la convergenta reala avem probleme, fiind necesara reducerea decalajelor legate de nivelul de trai, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Convergenta nominala asigura mediul macroeconomic care faciliteaza convergenta reala, in timp ce convergenta reala creaza premisele sustenabilitatii convergentei nominale. Trebuie evitata urmarirea castigurilor in planul convergentei reale cu pretul sacrificarii stabilitatii macroeconomice, afirma Guvernatorul.

Adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016, insa nu suntem inca pregatiti sa facem pasul acesta, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

„Parerea mea este ca noi nu suntem in fata acestei anticamere, deși ar trebui sa intram in 2016. Nu avem timp sa facem pasul acesta. Ar trebui mai intai sa discutam ce inseamna ERM II, ce inseamna tot acest exercitiu care este un exercitiu ca economia sta unde trebuie ea sa stea, cursul sta unde trebuie, prin fortele pietei, nu ca il sprijina, nu ca ii pune proptele banca centrala, dobanzile sunt unde trebuie…. Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! in Uniunea Europeana sunt undeva in jur de 2%. (…) La noi, la valuta sunt inca 14%. Sa le aducem la 2% ne mai ia ceva timp. Deci noi, aștia de la Banca Nationala, care spunem ca am fi cel mai bine pregatiti pentru a intra in zona euro…”, a explicat guvernatorul BNR in cadrul conferintei “Calea Romaniei catre Zona Euro”, scrie Mediafax.

In opinia sa, exista inca incertitudini privind cursul de schimb. „Va fi acesta cursul de echilibru si cand RMO se vor duce catre 2%? Și cand lichiditatea din piata nu va mai fi cea care este in prezent? Banuiesc ca, daca ne pregatim bine, nu vom avea nevoie de mai mult de doi ani, doi ani și jumatate (perioada minima necesara de stationare in ERM II — n.r)”, a mai spus Isarescu, precizand, insa, ca, in prezent, nu suntem in masura sa spunem ca vom ramane in ERM II doar atata timp, daca am intra rapid.

Seful BNR a mai spus ca, in comparatie cu alte tari, avem in mare masura un curs de schimb stabilit de piata, dar mai exista probleme de credibilitate din cauza interventiilor BNR motivate, in mare masura, de excesul de lichiditate. „In ERM II cursul trebuie sa fie cvasi-stabil, dar prin fortele pietei, fara sa intervii”, a subliniat Mugur Isarescu.

El a adaugat ca, in cazul in care cursul se misca mai mult decat permit limitele ERM II, se pierde credibilitatea și trebuie sa stam mai mult in anticamera, ceea ce “nu este o chestiune ușoara, nu este chiar o gluma”.

Mugur Isarescu: “O sustinere explicita din partea tuturor factorilor politici, ca va fi o declaratie a Parlamentului, o lege a Parlamentului, un pact politic, nu pot sa ma pronunt acum, dar aceasta trebuie sa ofere garantii ca obiectivele stabilite vor transcende consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)