BRD anunta ca imbunatatirea eficientei operationale continua si dupa primele 9 luni, chiar daca volumul creditelor brute la nivelul sistemului bancar a ramas pe o panta descendenta (-3,7% vs T3 2013), in special din cauza evolutiei negative a segmentului corporate, in timp ce depozitele au continuat sa creasca (+5,1% vs T3 2013).

Ce spune seful BRD despre primele 9 luni

“Primele noua luni ale anului 2014 au marcat un pas important in procesul de transformare a BRD, care a continuat sa investeasca in calitatea serviciilor, consolidarea structurii de risc si imbunatatirea eficientei sale operationale. Structura consolidata a bilantului ne permite sa marim semnificativ portofoliul nostru de credite de indata ce cererea va creste”, a spus Philippe Lhotte, Presedintele Director General al BRD.

 

Rezultatele BRD

Volumul creditelor acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde RON, in usoara scadere. Totusi, cresterea productiei de credite de consum din acest an a incetinit contractia soldului total al creditelor (- 4,7% fata de 31 decembrie 2013 vs o medie de – 6,3% pentru sistemul bancar), in timp ce volumul creditelor imobiliare a crescut cu 3,8% in aceeasi perioada. Volumul creditelor acordate clientelei corporate a inregistrat o scadere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului 2013, pana la 15,1 miliarde RON, in special din cauza operatiunilor de stergere (write-off) a unor credite neperformante, dar si din cauza unei cereri scazute de credite.

Depozitele au ramas la un nivel stabil in ultimele 12 luni, cu o evolutie pozitiva a depozitelor persoanelor fizice (+7,1% fata de septembrie 2013). in acest context, raportul intre credite nete si depozite a ajuns la 80,4% la 30 septembrie 2014 (fata de 87,7% la sfarsitul aceleiasi perioade a anului 2013).

Venitul net bancar a scazut cu 8,8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, in special din cauza marjei nete, afectata de efecte adverse de volum si structura. Volumul net al comisioanelor s-a dovedit rezilient in raport cu primele 9 luni ale anului 2013 (+0,3%), beneficiind de pozitia de lider a BRD pe piata serviciilor de custodie si a intermedierii IPO-urilor. in ultimele trei trimestre, venitul net bancar a inregistrat o stabilizare.

Banca a continuat sa mentina cheltuielile generale sub un control strict, costurile scazand cu 4,2% in primele 9 luni din 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013. Raportul costuri/venituri pentru primele 9 luni din 2014 a fost de 48,2%.

Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scazut la sfarsitul trimestrului 3 al acestui an la 21,1% in comparatie cu 24,8% la sfarsitul anului 2013, in timp ce, potrivit definitiei Bancii Nationale a Romaniei (credite cu intarzieri mai mari de 90 de zile si/sau aflate in proceduri juridice), acelasi indicator a scazut la 18,2%, fata de 21,8% la finalul lunii decembrie 2013. Evolutia creditelor neperformante se datoreaza implementarii unei noi politici de write-off si este aliniata tendintei generale a sistemului bancar.

Costul net al riscului a scazut cu 8,6% in primele 9 luni ale acestui an, banca constituind in trimestrul al treilea al anului 2014 provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienti aflati in insolventa. in consecinta, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a imbunatatit, crescand la 71,5% la 30 septembrie 2014 (fata de 68,9% la sfarsitul lunii decembrie 2013).

Capitalizarea bancii este foarte confortabila, cu un indicator de adecvare a capitalului de 17,1% potrivit regulilor Basel III.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)