Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internațional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, va conecta acțiunile românești la rețeaua sa internațională.

O nouă conexiune va permite decontarea și depozitarea acțiunilor românești prin infrastructura internațională a Clearstream, oferind acces mai ușor la piața românească de capital pentru investitorii internaționali și, astfel, noi oportunități de finanțare pentru piața românească.

BRD Groupe Société Générale va acționa în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Această evoluție va permite decontarea și depozitarea tuturor acțiunilor denominate în Lei prin infrastructura internațională a Clearstream, îmbunătățind eficiența la standarde internaționale și reducând, totodată, costurile pentru investitori.

Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream, a declarat: ”Posibilitatea de a accesa piețele emergente printr-un sistem post-tranzacționare consacrat la nivel internațional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din rețeaua noastră globală. Punând acum la dispoziția investitorilor internaționali acțiunile românești, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieței, o creștere a cererii și, astfel, o lichiditate sporită pentru acțiunile românești. Piața locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanțare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară. “

Silvia Buicănescu, CEO, Depozitarul Central, a spus: „Ne bucură faptul că Clearstream își extinde serviciile pe piața românească de capital. Este o cerință pe care am auzit-o foarte des în ultimii ani de la investitorii străini, dar și de la emitenții români, mai ales după includerea României pe lista scurtă pentru promovarea la statutul de piață emergentă secundară de către FTSE Russell. Reclasificarea statutului pieței de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung așteptată de investitori, intermediari și alți actori interesați și, de asemenea, cea mai importantă recunoaștere a eforturilor noastre de dezvoltare a pieței de capital românești.”

Claudiu Cercel, Directorul General adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu piețele financiare, a declarat: „Suntem onorați să lucrăm împreună cu Clearstream pe piața locală de acțiuni, prin intermediul platformei noastre complete de servicii pentru valori mobiliare. Creșterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori București și viitoarea schimbare a statutului pieței, vor conduce la o creștere sănătoasă și durabilă a pieței de capital din România și, în consecință, la consolidarea canalelor alternative de finanțare pentru economia românească.”

Clearstream este prezent pe piața românească, oferind obligațiuni guvernamentale și municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligațiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD și își completează acum portofoliul cu acțiunile locale. Fiind singurul ICSD care oferă întreaga gamă de instrumente românești, Clearstream își demonstrează angajamentul față de una dintre piețele de capital cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)