Românii s-au înghesuit să ia credite prin programul Prima Casă. 90% din vânzările de credite imobiliare acordate de bănci în 2015 au fost acordate prin programul guvernamental. La două luni de la alocarea fondurilor destinate programului Prima Casă pe 2016, mai multe bănci au terminat deja banii. Programul prin care statul garantează jumătate din creditul accesat pentru achiziţionarea unei locuinţe, cu un avans modic de doar 5% şi plafonarea dobânzii, dă mari emoţii clienţilor.

BCR, cea mai mare bancă din România, a fost prima care a anunţat oficial epuizarea plafonului de garanţii. Și ING Bank a precizat ca nu mai acordă credite “Prima Casă”, iar Alpha Bank afirmă că “fondurile alocate pentru anul 2016 sunt rezervate în totalitate”.

Acum este rândul BRD, a doua bancă din sistem, să confirme în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro că plafonul pentru 2016 a fost epuizat. Alte bănci ne-au declarat că “fondurile disponibile sunt pe cale de a se epuiza”.

Plafonul de garanţii pentru 2016 a fost de 1,7 miliarde de lei, cu 30% mai puţin faţă de 2015.

FNGCIMM a anunțat că plafonul total alocat pentru anul 2016 este compus din diferenţa rămasă neutilizată din plafonul anului 2015, în sumă de peste 172,5 milioane de lei, din suma de 200 milioane de lei provenită din rambursările de rate de capital, care au fost utilizate cu prioritate, la care se adaugă plafonul alocat pentru anul 2016 în sumă de 1,3 miliarde de lei.

Guvernul a anunţat că nu ia în calcul, deocamdată, suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)