Economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca rata de schimb leu/euro va ramane pana la finalul acestui an intr-un interval de echilibru , de 4,1 – 4,3 unitati, insa potentialul de apreciere al leului este limitat dincolo de acest interval. Potrivit acestuia, in 2012, economia va ramane in zona pozitiva, cu un avans de 2,1%, confirmand procesul de revenire moderata si graduala, cu o dinamica mai accentuata in al doilea semestru. El considera ca nu ar fi exclus ca, in acest an, intreaga economie sa aiba o dinamica similara celei consemnata anul trecut de agricultura.

Economistul-sef al BRD a vorbit si despre ratele de dobanda, care in opinia domniei sale vor continua sa scada in acest an cu maximum 0,5 puncte, avand in vedere un scenariu cu IPC (Indice al Preturilor de Consum) la 3,6% si un decalaj negativ persistent al PIB fata de nivelul potential. “Daca avem o inflatie de chiar 3,6% si o dobanda cheie de 5% am avea o dobanda reala de 1,5%. Daca inflatia ar fi 3,2% si o dobanda cheie de 5% am avea o dobanda reala de 2%. Intre 1,5% – 2,5% este intervalul cu care economia romaneasca, in principiu, functioneaza bine. Dobanda reala de un punct jumatate – doua, pozitiv . Dar, dupa cum se stie, a functionat la fel de bine si cu dobanda reala negativa”, a spus Libocor la intalnirea cu presa din acest weekend.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)