Cu o cifră de afaceri din operațiuni de factoring de 1,1 miliarde Euro și o cotă de piață de 24%, BRD a fost și în 2017 motorul pieței interne de factoring, banca menținându-se, pentru al optulea an consecutiv, în poziția de lider de piață.

Pe o piață dinamică, cu creșteri consistente de la an la an (13% în 2017, 10% în 2016), BRD continuă să performeze, printr-o creștere susținută, de 38%, a volumelor derulate prin operațiuni de factoring și supply chain financing. Banca a înregistrat o evoluție pozitivă (+23%) atât în ceea ce privește operațiunile de factoring intern, care reprezintă 80% din totalul portofoliului, cât și în ceea ce privește factoringul internațional, în special în zona operațiunilor de factoring de export (+41%).

Portofoliul BRD continuă să fie preponderent axat pe operațiuni de factoring fără regres, cu preluarea riscului de neplată asupra debitorilor cedați, acestea reprezentând 90% din portofoliu, incluzând în această categorie și operațiunile de reverse factoring sau supply chain financing. O caracteristică majoră a anului 2017 a fost dezvoltarea puternică a programelor de tip supply chain financing, care au generat volume în creștere cu 124% față de anul 2016. Acest lucru demonstrează că piața este deschisă spre soluții care aduc beneficii ambilor parteneri comerciali, fie că vorbim despre vânzător sau despre cumpărător, în calitatea sa de debitor cedat. Prin astfel de operațiuni, vânzătorul beneficiază de finanțarea imediată a creanțelor sale, cu impact pozitiv asupra cashflow-ului și bilanțului companiei iar plătitorul își poate optimiza la rândul său capitalul, prin termene de plată extinse, își poate gestiona eficient plățile și totodată fideliza furnizorii, punând la dispoziția acestora o finanțare la costuri competitive. Pentru derularea acestor tranzacții, fluxul operațional este simplificat și bazat în principal pe schimbul de documente și informații în format electronic.

”Operațiunile de supply chain financing deschid calea digitalizării în factoring, banca noastră fiind în proces de upgrade a softului de factoring, un proiect complex care presupune implementarea unei soluții integrate front-end – back- end, care facilitează atât accesul clienților la operațiuni, cât și un modul dedicat programelor supply chain financing. Avem de asemenea în vedere optimizarea întregului flux, pornind de la solicitarea clientului pana la aprobarea facilității și derularea efectivă a operațiunilor”, a declarat Anca Dogaru, Director adjunct, Global Transaction Banking.

Activitatea de factoring a BRD face parte din departamentul Global Transaction Banking, care reunește 4 linii de business : Plăți și Cash Manangement, Trade Services, Bănci Corespondente și Factoring, integrate la rândul lor în liniile de business internaționale ale Societe Generale, centre de expertiză create pentru a facilita dezvoltarea activității clienților băncii.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)