Anul 2012 a marcat pentru activitatea de factoring a BRD depasirea pragului de 1 miliard de euro ca volum total al operatiunilor derulate, banca obtinand astfel o cota de piata de 35%.

Anul trecut, cifra de afaceri din operatiuni de factoring a crescut cu 19% comparativ cu 2011, factoringul fiind unul dintre produsele cu cele mai semnificative cresteri inregistrate in aceasta perioada. In structura, operatiunile de factoring intern detin ponderea cea mai importanta, 78%, in timp ce operatiunile de factoring de export reprezinta 13%, iar cele de import, 9%. Astfel, comparativ cu 2011 se remarca cresterea cu 8% a operatiunilor de factoring intern si o scadere in zona celor de factoring international, cu o pondere de 4% in totalul cifrei de afaceri din activitati de factoring.

Din punctul de vedere al tipului de operatiuni – cu regres si fara regres -, cea mai mare pondere, respectiv 80%, o detin operatiunile fara regres, ceea ce inseamna ca, mai mult decât in anii anteriori, companiile au devenit din ce in ce mai preocupate de identificarea de solutii pentru acoperirea riscului de neplata aferent portofoliului de creante. Accesând produsul factoring fara regres, clientii beneficiaza de avantajele unei finantari imediate, de un management profesionist al creantelor si, in acelasi timp, de certitudinea incasarii acestora in situatii de insolventa sau de neplata prelungita a debitorilor.
Profilul clientilor care au apelat la factoring in aceasta perioada ramâne divers: de la companii locale foarte mici, cu cifra de afaceri de pâna la 5 milioane euro, la companii multinationale, acestea din urma detinând si cea mai mare pondere in totalul cifrei de afaceri.

„BRD a optimizat si diversificat portofoliul de produse pe acest segment de activitate astfel incât sa raspunda nevoilor tuturor categoriilor de clienti, fie ca vorbim despre finantare si administrare a creantelor in cazul societatilor mici si mijlocii sau de produse de factoring fara regres „taylor made”, care permit deconsolidarea creantelor din bilant in cazul companiilor mari, multinationale. Banca noastra a dezvoltat si promovat, de asemenea, operatiunile de “reverse factoring”, prin care furnizorii unor companii puternice, in baza unor parteneriate incheiate cu banca, pot beneficia de operatiuni de factoring in conditii preferentiale”, a spus Anca Dogaru, directorul Directiei Factoring a BRD-Groupe Société Générale.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)