BRD a primit din partea FNGCIMM un nou plafon de garantare, in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite «  Prima Casa  » in valoare totala de 640 de milioane de lei. Acesta este cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului «  Prima Casa  ».

De la trecerea la creditarea exclusiv in moneda naţionala si pana in prezent, banca a acordat, in cadrul programului Prima Casa, credite in  valoare de 360 milioane RON. Cele mai multe dintre acestea au fost contractate de clienti din Bucuresti (30%), restul de 70% fiind acordate clienţilor din toate judeţele ţarii. Cota de piaţa a bancii in programul Prima Casa in lei este de 33%, in timp ce cota calculata de la inceputul programului, din anul 2009, este de 28%.

Valoarea medie a unui imprumut „Prima Casa” in lei se ridica la aproximativ 147.000 RON. Din punctul de vedere al grupelor de varsta in care se incadreaza beneficiarii imprumuturilor  „Prima Casa”, cei mai numerosi sunt clienţii cu varste sub 30 de ani (50%).

27% dintre beneficiari au intre 31 si 35 de ani, iar 23% au varste ce depasesc 35 de ani. Cel mai tanar beneficiar are varsta de 21 de ani, iar cel mai varstnic are 66 de ani.
58% dintre titularii programului sunt barbaţi, iar 42%, femei. Portretul titularului de credit „Prima Casa” in lei este : barbat in varsta de 32 de ani din Bucuresti.

Dupa criteriul numarului creditelor acordate, topul primelor 10 judeţe din tara este compus din:

1.    Iasi
2.    Timis
3.    Brasov
4.    Cluj
5.    Constanţa
6.    Sibiu
7.    Prahova
8.    Mures
9.    Galaţi
10.    Arges

Repartizarea pe zone geografice scoate in evidenţa zona de vest a ţarii (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures), cu 32% dintre credite, urmata de Bucuresti, cu 30% din credite, Muntenia (exclusiv Bucuresti), cu 24% si Moldova, cu 14%.

 

Demarat in iulie 2009,  programul Prima Casa a fost creat pentru susţinerea celor care doresc sa isi cumpere sau sa construiasca o locuinţa, prin acordarea unei garanţii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobanda redusa. BRD acorda imprumuturi „Prima Casa” in lei cu o dobanda nominala standard de Robor 3M + 2,5 pp.

In afara unitaţilor din reţeaua sa, BRD le ofera clienţilor interesaţi de obţinerea unui credit Prima Casa serviciul Vocalis Prima Casa, la numerele de telefon 0800 803 803 (apel gratuit in reţeaua Romtelecom), 021 302 61 61 (numar cu tarif normal) sau *BANCA (*22622 – apel cu tarif normal in reţelele Orange si Vodafone), accesibile de luni pana duminica intre orele  08:00-22:00. Prin acest serviciu, clienţii pot solicita consiliere si analiza de preacceptare a creditelor Prima Casa prin telefon, obţinand pe loc raspuns la solicitarea lor de credit.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)