[dropcap]I[/dropcap]ndicatorii financiari privind activitatea BRD – Groupe Societe Generale in 2012 arata o pierdere de 332 milioane de lei, rezultatul net fiind afectat de cresterea costului net al riscului (1.938 milioane de lei, in crestere cu 61,6% in comparatie cu anul anterior). De-a lungul intregului an 2012, BRD a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie.

Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1% a volumului creditelor brute. Creditele acordate clientelei persoane fizice au scazut cu 1,5%, din cauza declinului cu 6,2% al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credite.

Activitatea de creditare a BRD a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului trecut, sub influenta productiei robuste de imprumuturi imobiliare in cadrul programului “Prima Casa”.

Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011. In consecinta, cotele de piata ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii.

Anul 2012 este caracterizat de asemenea si de cresterea dinamica a depozitelor clientelei (+4,1%), cu o reorientare catre scadentele mai lungi. Tot anul trecut, banca si-a diversificat sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul credite/depozite de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte).

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda determinata de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale. In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%.

Raportul cost/venit a ramas in anul 2012 semnificativ sub nivelul de 50% la 46,5%. Costul net al riscului a crescut cu 61,6% fata de anul 2011 pana la 1,938 miliarde de lei, din cauza deteriorarii nivelului macroeconomic si a implementarii incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut a unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor. Nivelul costului riscului a afectat rezultatul net, care s-a situat la – 332 milioane de lei.

“Performanta noastra financiara a fost afectata anului trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unei mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consilidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate”, a spus Philippe Lhotte, presedintele director general al BRD.

Banca avea la sfarsitul anului 2012 peste 2,3 milioane de clienti, peste 2,2 milioane de carduri valide si o retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 de POS-uri. Volumul total al activelor bancii se ridica in decembrie 2012 la 47,924 miliarde de lei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)