Sistemul bancar romanesc a continuat sa înregistreze în ultimele 12 luni o scadere a volumului creditelor (-2,9%), cauzata de evolutia negativa a segmentului corporate, în timp ce depozitele si-au mentinut tendinta pozitiva (+5,5% fata de martie 2013), în special datorita clientelei persoane juridice (+8,4% fata de martie 2013).

Soldul creditelor brute acordate de BRD persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, în crestere cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (în comparatie cu -1,1% pentru întreaga piata). Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%), gratie pozitiei de lider a bancii în cadrul programului “Prima Casa”. Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei.

Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, însa o crestere economica mai ampla în urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbtia fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte în zona companiilor publice si private.

Depozitele au crescut cu 6,9% în comparatie cu luna martie a anului 2013, sustinute de evolutiile la nivelul ambelor categorii de clientela. În acest context, raportul credite nete/depozite s-a îmbunatatit, ajungand la 79,5%, fata de 94,6% la sfarsitul lunii martie 2013.

Venitul net bancar a scazut cu 12,3% în comparatie cu primul trimestru al anului 2013, evolutie determinata, în principal, de scaderea marjei nete de dobanda, generata de ponderea mai mica a creditelor nete în total active si de cresterea rezervei de lichiditate. Comisioanele nete au avut o evolutie pozitiva (+1,7%), sustinute de creditele sindicalizate, vanzarea de pachete de retail, serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital.

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operationale comparativ cu primul trimestru al anului 2013.

Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfarsitul lunii martie 2014 (fata de 24,8% la 31 decembrie 2013), în timp ce rata creditelor neperformante conform definitiei Bancii Nationale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, în linie cu media sistemului bancar. Costul net al riscului a scazut cu 29,7% în comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, atingand 298 puncte de baza (fata de 393 puncte de baza la sfarsitul primului trimestru al anului 2013). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a îmbunatatit, ajungand la 70,9% la martie 2014 (fata de 68,9% la finalul anului 2013).

Profitul net al perioadei este de 37 milioane lei. Cu o baza de capital solida, banca mentine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 15,8%, conform Basel III.

“Vom continua sa lucram la normalizarea costului riscului si vom continua eforturile de implementare a masurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele cresterii activitatii de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii”, a spus Philippe Lhotte, Presedintele – Director General al BRD.

Raportul asupra rezultatelor financiare trimestriale este disponibil pentru public si investitori pe site-ul web al bancii : www.brd.ro. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, si la sediul central al BRD – Groupe Société Générale, situat în Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)